Apitherapie

Natuurlijke geneeswijze voor uw gezondheid!

Bijen

De bij staat bekend als het vervelende beestje met zijn geel met zwarte lichaam. Vraag een kind om een bij te tekenen en ze zullen er allemaal hetzelfde uitzien. Echter zijn er wereldwijd ongeveer 20.000 soorten bijen bekend. In Nederland en Belgiƫ komen er bijna 350 soorten voor.

Solitaire bijen

Bijen zijn te verdelen in twee typen: solitaire en eusociale bijen. De solitaire bijen worden de wilde bijen genoemd. Soms zijn de nesten van de solitaire bij dichtbij elkaar waardoor er koloniƫn ontstaan, maar dit is geen gewoonte. Een leuk feitje van de solitaire bij is dat alleen de vrouwelijke wilde bij een kleine angel heeft en mannen niet. Dit heeft er mee te maken dat de angel ontstaat uit de legbuis. De mannelijke bij heeft deze legbuis nooit gehad. Echter steekt de wilde bij maar zelden, omdat ze geen kolonie hoeven te beschermen.

De honingbij

Onder de eusociale bij valt de hommel en de honingbij. De eusociale bij kent een andere leefwijze, zij leven vaak in groepen waar ieder zijn eigen taak heeft. De honingbij is de bekende bij doordat deze bij veel voorkomt en vaak in grote groepen leeft. Een leuk weetje van de honingbij is dat zij ver kunnen vliegen, de honingbij is soms tot wel 3 km van zijn kolonie af. De kolonie van een honingbij bestaat uit een koningin, werksters en darren met elk een ander uiterlijk. De darren, de mannetjes, zijn breder dan de rest en hebben een stomp achterlijf. Daarnaast hebben ze ook veel grotere ogen wat wellicht goed van pas komt bij het vinden van een koningin. Het lichaam van de darren bestaat uit zeven elementen. Het lichaam van de werksters en de koningin daarin tegen uit zes elementen. Werksters hebben aan de achterkant van hun lijfje duidelijke korfharen door het verzamelen van stuifmeel.

De hommel

De hommel is een langharige bij die veel minder voorkomt dan de honingbij. In Nederland zijn er 29 soorten bekend van de hommel, waarvan er 24 zeer zeldzaam of bedreigt zijn. De hommel wordt door mensen vaak gezien als een gezellig dier door zijn aaibare uiterlijk en zachte gebrom.

Het lichaam

Het lichaam van de bij is vanuit de basis hetzelfde, dit houdt in de kop, het borststuk en het achterlijf. Elke bij heeft haartjes op zijn lichaam die zorgen voor de warmte en het vasthouden en verdelen van het stuifmeel. De kop van de bij bestaat uit twee antennes en vijf ogen, waarvan twee grote voor het normale zicht en drie kleinere voor grove licht verschuivingen.