Propolis

Propolis is een soort balsem dat ook wel kithard wordt genoemd. Bijen verzamelen het kithard van knoppen van bomen en bladeren van verschillende planten. De bijen mengen de verzamelde hars met bestanddelen van stuifmeel en bijenwas en voegen er verschillende soorten “buitgewoon” werkzame enzymen en fermenten (gistingsstoffen) aan toe (Prins, 1996).

Zelf gebruiken bijen propolis voor verschillende doeleinden. Een klein gedeelte van propolis wordt gebruikt om in hun wasraten te verwerken. Bijen kitten losse onderdelen in de bijenkorf vast. Wanneer de koningin een eitje in de cel legt, wordt dit eitje eerst grondig met propolis gepoetst. De propolis beschermt de larven, zodra ze uitkomen, tegen ziektes (Schyns, 1996).

Propolis wordt door veel imkers verzameld. In ons laboratorium wordt deze propolis gereinigd, waarna ze verwerkt kan worden in onder andere capsules, tabletten en zalf.

Bronnen

Erica Weinstein, G. N. (2005). Plant Origin of Green Popolis: bee behavior, plant anatomy and chemistry. Advance Access Publication.
R.W.Darvey, J. G. (1990). Antibacterial proporties of propolis. Journal of the Royal Society of Medicine.
Prins, F. (1996). Bijen Allergie. Maandblad voor imkers
Schyns, M. (1996). Bijen propolis. Maandblad voor imkers.