Apitherapie

Natuurlijke geneeswijze voor uw gezondheid!

Natuur

Waar leeft de bij?

Bijen leven in koloniën. Eén kolonie bestaat uit 30.000 tot 60.000 bijen. Binnen een kolonie bestaat een duidelijke taakverdeling.

De verschillende taken kunnen zijn: voedster(s), thermostaat (warm houden), voedselkoerier, beveiligers en schoonmakers. Deze taken worden vervuld door de werkster.

In een bijenvolk is de koningin eigenlijk de ‘ei-leg-machine’. De werksters zorgen voor haar. Via een stofje ‘koninginnenstof’ is haar aanwezigheid in het volk bepalend voor de taken. De koningin zorgt voor het nageslacht.

De dar, de mannelijke dar is voortgekomen uit de niet bevruchte eitjes van de koningin. Darren zorgen in het bijenvolk voor de bevruchting van de koningin.

De werksters zijn de grootste groep bijen in het bijenvolk. Het zijn ook wel de bevruchte nakomelingen van de koningin. De werksters doen hun naam eer aan door het brede pakket taken. Zij moeten bijvoorbeeld zorgen voor de koningin, eten halen of zoeken, het volk verdedigen of zorgen voor de broed. De werksters hebben in verschillende levensstadia een andere taak. In de eerste levensfase van de bij, moeten ze broeden (warm houden). Na een paar weken mogen ze dan gaan helpen bij de opslag van voedsel en het zoeken ernaar of het verdedigen van het volk. Dit blijven ze dan vaak tot het eind van het leven doen. De taakverdeling van de werksters is eigenlijk gewoon toeval!

In de natuur leven bijen in holle ruimtes, zoals een holle boom. Naast deze natuurlijke wijze van overleven, is er ook een imker die ervoor zorgt dat bijen in een kunstmatige holle ruimte kunnen leven. Deze holle ruimtes zijn korven of kasten. Een imker is in dit geval iemand die voor de bijen zorgt.

Wat geeft de natuur ons?

Bijen zorgen er voor dat allerlei gewassen worden bestuift, waardoor deze gewassen gaan groeien. Zodra de gewassen zijn uitgegroeid, kunnen de mensen deze gewassen oogsten ter consumptie. Bijen leveren de mens bijvoorbeeld verschillende soorten vruchten en groenten, denk hierbij aan aardbeien, frambozen, bosbessen, meloen en vruchtgroenten zoals aubergine en courgette. Naast deze vruchten en groenten produceert de bij zelf ook nog een aantal bruikbare en eetbare producten. Het bekendste eetbare product van bijen, is honing. Daarnaast produceren bijen propolis, koninginnengelei, bijenwas, stuifmeel en bijengif.

Vroeger is de suikerproductie begonnen door de bij. Door honing konden mensen suiker maken. Bij gewassen (planten die gekweekt worden als voedsel) is bestuiving van bloemen door de bij en het uitgroeien van vruchten en zaden van groot belang. Zonder de bestuiving kunnen wij niet genieten van smakelijke groenten en vruchten.


Bronnen

BWM, S. (2010). Biowetenschappen en maatschappij. Bijen.

Smeekens, C. (2001). Bijen en de natuur. Maandblad voor Imkers.

Bayer. (2011, Juli). Gezondheid en bescherming van bijen. Mlonheim am Rhein, Germany: Bayer CropScience AG, Bayer HeaithCare - Animal Health.